Mah na strehi

Mah na strehi

Naravni pojav na vseh strešnih kritinah

Mah na strehi je naravni pojav, ki za svojo rast in širjenje potrebuje zgolj vodo. Najbolje uspeva na vlažnih, mokrih površinah in v senci. Na strehi ga zato pogosto najprej opazimo na severni vlažni strani strehe. Brez vode zdrži izjemno dolgo časa in ko ga voda namoči ponovno oživi – ozeleni. Te lastnosti mu omogočajo, da se pojavi na vsaki strešni površini – kritini. Strešne kritine se tako med seboj razlikujejo zgolj po količini in času v katerem se mah pojavi na strehi.

čiščenje strešnika
Strešnik prej in potem

Ker je pojav mahu vezan na vodo oziroma vlago moramo pri strehi zagotoviti čim hitrejše in boljše odtekanje vode. Počasno odtekanje vode in sušenje strehe po dežju omogoča boljše pogoje za rast in razvoj mahu, zato se hitreje pojavi na strehah, kjer se voda zadržuje dalj časa. Temu se lahko izognemo na dva načina. Povečajmo naklon strehe in izberimo čim bolj gladek in površinsko zaprt strešnik. Strma streha in gladek strešnik povečata hitrost odtekanja vode in posledično hitrejše sušenje strehe po dežju.

Prednost imajo gladke strešne kritine, saj so čistejše, se posledično hitreje sušijo in mahu otežujejo, da bi se prijel ali še huje zažrl v samo površino. Če je površina strešnika hrapava, se na taki površini lažje in hitreje kopiči tudi umazanija. Zato posip na kovinskih strehah in bitumenskih skodlah, kjer je pojav mahu še zlasti opazen, zmanjšuje normalno in hitro odtekanje vode. Posledično bo taka streha dalj časa vlažna, kar so idealni pogoji za pojav mahu.

Pri glineni strešni kritini se odsvetuje uporaba ˝natur˝ strešnika (žgana glina), saj ima na površini mikro pore. Tak strešnik ni povsem zaprt in zato nanj v večji meri učinkuje delovanje okolja. Zamenjali sta ga tehnično boljša engobirana površina in glazura. Na njima se mah pojavi zgolj površinsko zato ga lahko enostavno očistimo s pomočjo vodnega curka pod tlakom in brez uporabe kemičnih sredstev. Površina strešnika se pri tem ne poškoduje. Stroški čiščenja strehe so minimalni.

čiščenje strešnika
Prikaz čiščenja strešnika

Na količino mahu vpliva tudi lega vašega objekta. Če se nahajate blizu gozda, med polji, v senčni legi, na višji nadmorski višini itd. je vaša streha bolj izpostavljena vlagi – večji količini padavin, kar predstavlja večje tveganje za pojavitev mahu.

S funkcionalnega vidika, mah na opečni strehi ni oporečen, gre bolj za vprašanje estetike. V kolikor vas moti ga lahko mehansko očistite, pri čemer ne obremenjujete okolja. V preteklosti so na strehah uporabljali bakrene obrobe in snegolove, kar je zaviralo rast in razmnoževanje alg, gob in mahu, saj dež iz Cu pločevine izloča elektro pozitivne Cu ioni, ki so za rastline strupeni. Danes dobite na trgu kar nekaj kemijskih sredstev, ki obljubljajo »nov« izgled strehe. Predno uporabite kemijska sredstva, premislite o njihovem učinkovanju na vaše zdravje, nevarnostim, ki se jim pri tem izpostavljate in ne nazadnje o nepotrebnih stroških ter nezdravem okolju bodočih generacij.

Za pravilno delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Več informacij.

Spletna stran jungmeier.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in analizo uporabe. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov. Če piškotkov ne želite, jih lahko, onemogočite v vašem spletnem brskalniku.

Zapri obvestilo