Podjetje Jungmeier je bilo ustanovljeno leta 1820 v Straubingu, Niederbayernu

Predstavitev in zgodovina tovarne Jungmeier

Tradicija ima prihodnost

Tovarna strešnikov Jungmeier iz Straubinga sodi z letno proizvodnjo okoli 50 milijonov kosov med vodilna podjetja v svoji stroki.

Podjetje je od 1820 leta, ko je bilo ustanovljeno pa vse do sredine 2006 leta t.j. približno 187 let v družinski lasti. Ustanovljeno je bilo na prostoru mesta Straubing, kjer so imeli že v rimskem času pred Kristusovim rojstvom Rimljani svojo prvo vojaško opekarno.

Že v 19. stoletju je Maximilian Jungmeier v Straubingu ustanovil še dve opekarni. Ilustracija iz leta 1905
Slika: Že v 19. stoletju je Maximilian Jungmeier v Straubingu ustanovil še dve opekarni. Ilustracija iz leta 1905.

Kvaliteta in inovativnost sta že od samega začetka glavna gonilna sila v podjetju. Zato ne preseneča, da je bil razvoj tovarne Jungmeier tako hiter. Že v 19. stoletju je Maximilian Jungmeier postavil v Straubingu dve novi tovarni za izdelavo zidakov in strešnikov.

Podjetje je konec druge svetovne vojne doživelo hud udarec: ob bombardiranjih je bilo uničenih 60 odstotkov objektov.

Slika tovarne Jungmeier leta 1940
Slika: Tovarna Jungmeier leta 1940.
Zaradi povečanega povpraševanja je obnova tovarne Jungmeier skokovito napredovala. Velike invensticije v širitev proizvodnje in izboljšanje kvalitete so od 60-ih let dalje prinesle tovarni velik ugled.

Tako izdelajo v podjetju s približno 240 sodelavci okoli 50 milijonov strešnikov letno. S tako količino strešnikov lahko varno, zanesljivo in okolju prijazno prekrijemo približno 15.000 eno in dvo družinskih hiš na leto.

Do 80.-ih let prejšnjega stoletja je imel Jungmeier v proizvodnem programu skoraj celotno paleto grobe keramike, od glinenih strešnikov in zidakov do talnih plošč in zidakov za oboke. Danes je proizvodnja osredotočena izključno na izdelovanje kakovostnih glinenih strešnikov.

V petih tovarniških obratih na šestih tekočih trakovih – linijah izdelajo deset različnih osnovnih modelov strešnikov in bogato paleto strešnih dodatkov. (Originalen list prospekta z opombami iz leta 1940)

  • Ponvasti strešnik: Universo L43
  • Reformni strešnik: Cosmo
  • Dvojni zareznik z dvojnim žlebljenjem: Mondo L42, Euro 2000
  • Romanski (Mediteranski) strešnik: Karthago
  • Korec

Proizvodni program zaokrožajo stenski in velika količina individualnih strešnih okrasnih elementov.

Kronološki pregled razvoja tovarne Jungmeier

Na prostoru današnje tovarne so Rimske vojaške enote že v času Kristusovega rojstva zgradile prvo vojaško opekarno s kopasto pečjo
1798Mestna kronika omenja na tem prostoru  tako imenovan »opekarniški skedenj.«
1820Ustanovitev podjetja v Straubingu/Spodnja Bavarska.
1867Maximilian Jungmeier (I) nastopi kot prvi lastnik.
1880 Maximilian Jungmeier (I) postavi prvo tako imenovano Hoffmannovo krožno peč. Zato ga lahko imenujemo kot začetnika industrije strešnikov v Straubingu.
1895 – 1897Na Landshuter Straße pred mestnimi vrati sta bili zgrajeni dve večji tovarni za izdelavo modularnih blokov in strešnikov.
1900Max Jungmeier (II) upravlja s tovarno.
1917Max Jungmeier (III) vstopi v podjetje.
April/Maj 1945V zadnjih tednih II. Svetovne vojne je bilo zaradi ameriških bombnih napadov porušeno približno 60% tovarne
1948 – 1950 V času obnove je bila poleg obstoječe krožne peči zgrajena še večja Zick-Zack peč. V obeh obratih so žgali različne modele strešnikov in modularnih blokov razen bobrovca.
1956 – 1957Za lastne potrebe zgradijo toplarno na premog z zmogljivostjo 1128 KW = 1400 kVA
1965Obrat 1 je bil v velikem požaru uničen.
1965 – 1967Obrat 1 nadomestijo z moderno tunelsko pečjo. Proizvodni proces je že avtomatiziran in delno računalniško voden.
1966Max Jungmeier (IV), Dipl.-Kfm., in  Heinz Jungmeier, Dipl.-Ing. (FH), vstopita v podjetje.
1968Proizvodne kapacitete obrata 1 se z uvedbo dvoizmenskega dela in postavitvijo dodatne proizvodne linije za strešnike podvojijo.
1973 – 1975Zgradijo obrat 4 s takrat največjo tunelsko pečjo v Evropi. Dnevna proizvodnja se tako poveča na cca. 120.000 kosov.
1978Dodatno prizidajo k obratu 1 obrat 1a s popolnoma avtomatsko delujočo stiskalnico za ekstrudiranje (za proizvodnjo bobrovcev in zareznega bobrovca) in eno tunelsko sušilnico.
1980 – 1981Dodatno k obratu 2, ki je bil do tedaj izključno namenjen izdelavi dodatne opreme, je bil zgrajen obrat 2a, v katerem je bila postavljena povsem avtomatska tunelska peč na plin butan. Delovanje obrata je bilo nadzorovano izključno s kamerami. Poleg obrata je bil še oddelek za usedanje (zorenje)gline, sortirnica in pakirnica. Zraven sodi še odpremni in komisijski oddelek za dodatno opremo.
1982Postavitev avtomatske proizvodnje bobrovca v obratu 1a. Dnevna proizvodna zmogljivost se tako poveča na skupno 135.000 kos strešnikov.
1983 – 1984Modernizacija obrata 4 z izgradnjo avtomatsko delujočega skladišča, sortirnice in pakirnice.
1986Izdelajo in vgradijo avtomatsko prenosno mizo s paletnimi vozički.
1988Obrat 2 za izdelavo dodatne strešne opreme posodobijo z vrtljivo stiskalnico.
1988 – 1989Vzpostavitev vlažilne deponije in centralne separacije z dnevno kapaciteto ca. 1.000 ton
1989 Toplarna dobi odpraševalno napravo z delnim odstranjevanjem žvepla iz dimnih plinov po najnovejši metodi.

Ponovno posodobijo proizvodnjo dodatne opreme z dodatno vrtljivo revolversko stiskalnico.

1989 – 1990M. C. Ludowici dobi naročilo za izdelavo konstrukcije prvega strešnika velikega formata z nazivom EURO 2000 L26, vključno z izvedbo potrebnih matric in delovnih kalupov.
1990 V toplarni vgradijo dva električna agregata z močjo 400 KW za primer izpada glavnega agregata.

Začetek izgradnje pete proizvodne linije v novi proizvodni dvorani – obratu 5. Postavijo novo Hydro-Casing plavajočo tunelsko peč z enojnimi H kasetami. Skupni invensticijski stroški znašajo ca 50 milijonov DM. Celotna dneva proizvodnja se poveča na cca 190.000 kos.  Začetek proizvodnje je v drugi polovici leta 1991.

1991Izdelan načrt obnove obrata 2  za izdelavo strešnih dodatnih elementov.
1993  Prilagoditev pakiranja v obratu 5 na Evro palete

Prilagoditev oddeleka za usedanje oz. zorenje gline in sortirnice kakor tudi rekonstrukcija vozičkov za tunelsko peč v obratu 2a zaradi da se omogoči delo v dveh izmenah.

Prilagoditev pakiranja v obratu 4 na Evro palete

1994Začetek izgradnje novega obrata 2. To je oddeleka za proizvodnjo posebnih dodatkov za strehe, z dvoizmenskim delom na dveh proizvodnih linijah.
1995Začetek obratovanja novega obrata za izdelavo strešnih dodatkov. Celotna proizvodnja naraste na 200.000 kos dnevno. Izdelava strešnih dodatkov na 1 DR6-I-visokohodni-revolverski stiskalnici, 1 DTP, 1 STP, 1 drsni stiskalnici
1995 – 1996Stari obrat 2 je bil skoraj v celoti porušen. V ostanku zgradbe zraven modernega prizidka je bilo zgrajeno visoko regalno skladišče za dodatno opremo in ostalo blago.
1996     Za povečanje fleksibilnosti oblikovanja je bil v obratu 2 postavljen še en DTP 4.

Staro toplarno letnik 1956-1957 je nadomestila nova modernejša avtomatska toplarna na HEL osnovi. Električna zmogljivost toplarne znaša 960 kW, toplotna moč pa 1.290 kW

V novo zgrajenem obratu 2 je vključena moderna elektro delavnica s preizkusnimi napravami in moderna varilnica ter ključavničarska delavnica s pripadajočimi skladišči. Stari del orodjarske delavnice je bil skupaj z mizarsko porušen.

Mizarska delavnica je bila preseljena v nekdanjo garažo za gospodarska vozila.

Ostale delavnice so bile modernizirane in povečane.

Nova večnamenska zgradba je v spodnjem delu postala garaža za vsa gospodarska vozila kot tudi prostor za shranjevanje razstavnih stojal in opreme.

V zgornjem delu pa je izobraževalni prostor za okoli 60 oseb, ena razstavna dvorana in dodatno skladišče.

1997Pregled stanja v podjetju je narekoval izdelavo drugega veliko formatnega strešnika z oznako MONDO L42, in porabo le 10,7 kos/m².

Rušenje tunelske peči v obratu 4. Nadomestila jo je energijsko varčnejša tunelska peč z višjo zmogljivostjo ter le 24 urnim procesom žganja.

Vgradnja avtomatske sortirne naprave in modernizacija pakirnega oddelka je narekovala uporabo Kuka-pakirnih robotov.

Adaptacija stiskalnic za zareznike DR6 III je omogočila proizvodnjo tretjega veliko formatnega strešnika, UNIVERSO L43,  s porabo 10-11 kos/m²

1997 – 1998Posodobitev sortirne in pakirne naprave za bobrovec. Vgradnja treh Kuka robotov in ene lasersko vodene razvrstilne linije v obratu 1a.

Montaža moderne naprave za engobiranje in glaziranje strešnikov v obratu 5

2000Tovarna Jungmeier nudi 9 različnih strešnih modelov:
Flachdachpfanne velikega in normalnega formata
Falzziegel, velikega in normalnega formata
EURO 2000 L26, strešnik velikega formata
Karthago, strešnik klasičnega formata
Mönch + Nonne, strešnik klasičnega formata
Bobrovec, v cca 120 različnih izvedbah
Zarezni bobrovec, standardnega formata
2001-2002Vlaganje v nadaljno modernizacijo proizvodnih naprav.

Posodobitev in povečanje zmogljivosti filtrirne naprave za čiščenje izpustnih plinov in odvajanje fluora iz tunelske peči. Posodobitev je potrebna vsled novozgrajene pete peči.

Sem sodi tudi nov krožni transportni sistem za prevoz materiala iz sušilnic do peči, kot tudi vgradnja dodatne engobirne in glazirne linije.

Posodobitev vključuje tudi obračalno napravo za dvostransko uporabne H kasete in pribor za nakladanje in razkladanje.

Nadaljnja investicija vključuje še občutno podaljšanje notranjega krožnega transportnega sistema v oddelku dodatne opreme kot tudi povečanje obstoječih zgradb vsled novih proizvodnih linij.

2004April: Stephanie Jungmeier vstopi v podjetje.

Junij: Zaradi povečanega povpraševanja po modelu UNIVERSO L43 smo v juliju dali v pogon še eno peč istega tipa kot leta 2002.

Oktober: Začetek izdelave ponvastega strešnika COSMO vključno s strešnimi dodatki.

Tovarna sedaj nudi 10 različnih strešnih modelov:
Flachdachpfanne velikega in normalnega formata
Reformiran ponvasti strešnik velikega formata COSMO
Falzziegel, velikega in normalnega formata
EURO 2000 L26, strešnik velikega formata
Karthago, strešnik klasičnega formata
Mönch + Nonne, strešnik klasičnega formata
Bobrovec, v cca 120 različnih izvedbah
Zarezni bobrovec, standardnega formata

2006Jungmeier prevzame grupa Wienerberger

 

Za pravilno delovanje spletne strani in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Več informacij.

Spletna stran jungmeier.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in analizo uporabe. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov. Če piškotkov ne želite, jih lahko, onemogočite v vašem spletnem brskalniku.

Zapri obvestilo